Hulp aan Konijnen & Knaagdieren - LOES voor Dieren

Ga naar de inhoud

Hulp aan Konijnen & Knaagdieren

Dierverzorging / hulp

Konijnen en knaagdieren

Tamme konijnen en knaagdieren worden in de vakantieperiode nog wel eens losgelaten in de "natuur". 's Zomers kunnen konijnen zich misschien nog redden, hoewel ze een makkelijke prooi vormen voor allerlei roofdieren, honden, katten en mensen met slechte bedoelingen, maar 's winters zeker niet. Voor knaagdieren (muizen, ratten, hamsters, etc.) geldt dat ze na generaties lang in kooitjes geleefd te hebben, daarbuiten nauwelijks weten te overleven. Snel (laten) ophalen is dus van levensbelang voor de dieren.

Wilde konijnen die overdag zo te pakken zijn, zijn meestal ziek.

Myxomatose is een 's zomers veel voorkomende dodelijke konijnenziekte. De dieren krijgen eerst bultjes op lippen, oren en ogen, waarna deze gaan ontsteken. De ogen gaan dichtzitten, eten lukt niet meer door de ontstoken bek en het dier vermagert. Een spuitje bij de dierenarts maakt een eind aan deze lijdensweg. Tegen myxomatose bij tamme konijnen bestaat een inenting.

Viraal Haemoragisch Syndrome (VHS of VHD) is een konijnenziekte, waarbij het zieke dier o.a. inwendige bloedingen krijgt. Het dier is sloom, eet niet en kan zich op het laatst ook niet verplaatsen. Ook  hier kan de dierenarts een eind aan de lijdensweg maken. Tegen VHD betaat een inenting.
Tegenwoordig wordt éénmaal per jaar een gecombineerde inenting gegeven tegen beide ziektes.
Vraag ernaar bij uw dierenarts!

Vliegen leggen eitjes op vieze plekken op het konijn. Binnen enkele uren komen de eitjes uit en dan beginnen de larven zich een weg door de huid naar binnen te vreten. Het konijn kan binnen 24 uur dood zijn!
Een konijn met diarree of een met poep vervuilde lange vacht is hier dus erg kwetsbaar voor.
Houd de vacht kort, let extra op als uw konijn diarree heeft of als u veel vliegen bij het konijnenhok ziet.
Constateert u dat het konijn een vliegeninfectie heeft, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Dit is een spoedgeval!

Diarree komt voor bij konijnen, die iets verkeerds gegeten hebben, last van wormen hebben of slecht in conditie zijn. Geef even geen  groenvoer meer, alleen hooi en water en neem contact op met uw dierenarts.

Jonge haasjes en konijnen
Konijnen worden in een hol onder de grond geboren. Vind u of uw hond of kat een jong konijntje, dat nog niet hard kan weghollen, buiten het hol, dan is er iets mis. Misschien is het dier per ongeluk aan moeders tepel blijven hangen, toen ze het hol verliet of is het nest verstoord of uitgegraven. Breng het diertje zo snel mogelijk naar een  konijnenopvang.
Haasjes worden geboren in het open veld. Soms liggen ze samen, maar meestal alleen. 's Avonds na zonsondergang komt moederhaas haar jongen even zogen en gaat dan weer weg. Laat de dieren dus rustig liggen. Eenmaal aangeraakt door mensen, wil moederhaas er niets meer mee te maken hebben. BLIJF ER DUS VAN AF!
Vind u een haasje, dat wordt aangepikt door kraaien, belaagd door een hond of kat of dat op een voetbalveld of in de manegebak ligt, dan moet er natuurlijk wel actie ondernomen worden.
Neem contact op met de dierenambulance of vogelopvang. Denk eraan: hazen  mogen alleen door vergunninghoudende opvanginstanties worden verzorgd.

Aangezien ieder geval anders is, staan we u graag te woord om u persoonlijk te adviseren:

tel 0294-415 446

Terug naar de inhoud