Cavia's in de winter - LOES voor Dieren

Ga naar de inhoud

Cavia's in de winter

Dierverzorging / hulp

Cavia's die buiten gehouden worden kunnen in principe ook 's winters buiten blijven. Het verblijf dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het moet tocht- en vochtvrij zijn. Er dient een goed geïsoleerd nachtverblijf te zijn met een dikke laag stro en hooi om in weg te kruipen. De cavia heeft soortgenoten nodig om elkaar warm te houden. Een snugglesafe (platte ronde kruik, verkrijgbaar bij stichting Bunny Bin) kan voor extra warmte zorgen.
Het verblijf moet ruim boven de grond staan, zodat er geen gevaar is voor optrekkende kou. Als het echt gaat vriezen is het verstandiger de dieren binnen te zetten in een schuur of in de woning.
Let er op dat het drinkwater niet kan bevriezen. Vervang daarom tenminste 2x per dag het drinkwater. Het is het makkelijkst om een drinkwaterflesje binnen te bewaren en dat steeds om te wisselen.
Natuurlijk moet er ook goed op de voeding gelet worden. Cavia's kunnen zelf geen vitamine C aanmaken, maar moeten dat net als mensen uit hun voeding halen. Vers fruit en groente (geen kool!) moeten dus iedere dag op het menu staan. Zeker 's winters is het aan te bevelen ieder dier een vitamine C tabletje 50 mg te geven. Veel dieren eten het als een snoepje uit de hand. Tegenwoordig zijn er tabletjes met verschillende smaken verkrijgbaar. //

Terug naar de inhoud