Hulp aan Egels - LOES voor Dieren

Ga naar de inhoud

Hulp aan Egels

Dierverzorging / hulp

Egels

Egels zijn nachtdieren. Laat op de avond soms al tijdens de schemering komen ze te voorschijn om eten te zoeken. Een egel, die zich overdag laat zien is mogelijk niet in orde. Als het dier waggelend loopt, gewond is, erg ingevallen zijden heeft, of vliegeneitjes heeft is het zaak hem naar de egelopvang te brengen. Pakt u hem voorzichtig op, eventueel met handschoenen, een krant of een handdoek. Stop de egel in een doos, eventueel met een warme kruik (gewikkeld in een handdoek).

Egels worden rond augustus/september geboren in een nest van bladeren onder een struik of een ander beschut plekje. Bij de geboorte hebben ze nog geen zichtbare stekeltje, maar na enkele dagen komen de stekeltjes door. In het begin zijn de stekeltjes nog zacht, later worden ze net zo hard als van hun volwassen soortgenoten.
Na een paar weken gaan de jonge egeltjes met moeder op stap op zoek naar wormen, insecten, slakken en (jonge) muizen. Egels zijn zeer nuttige en beschermde dieren! Zelfs hun nesten mogen niet verstoord worden. Vind u een jonge egel overdag dan is er mogelijk iets aan de hand.

Neem dan contact op met de egelopvang. In Amsterdam is dat de vogelopvang:

Stichting 'De Toevlucht'
Bijlmerweide 1
1103 RR Amsterdam
info@toevlucht.nl
020 - 600 11 44


Heeft u een egel in de tuin en wilt hem verwennen geef dan kattenvoer.
NOOIT melk! Egels hebben gevoelige darmen, van melk krijgen ze diarree en dan gaan ze dood.

Terug naar de inhoud