Een fret nemen - LOES voor Dieren

Ga naar de inhoud

Een fret nemen

Dierverzorging / hulp

Een fret moet gehuisvest worden in een ruimte waar daglicht binnen kan komen. Omdat fretten ware ontsnappingskunstenaars zijn moet het hok tevens zo zijn gebouwd dat de fretten er niet uit kunnen ontsnappen. Het hok moet verder zo zijn ingericht dat verwonding en vergiftigingen door de gebruikte materialen voorkomen wordt.
De vloer van het verblijf mag leeg blijven, maar wel moeten er iets van zachte lappen in de kooi aanwezig zijn omdat de fretten hier het liefst in slapen. Ook een oude trui of een speciale fretten hangmat of frettentunnel zijn over het algemeen zeer geliefd als slaapplaats.
Verder is het voor de fretten wel zo prettig als zij tenminste door 1 wand naar buiten kunnen kijken.
Te hoge of te lage temperaturen in de kooi moeten vermeden worden en ook moet er voldoende ventilatie zijn (wat niet betekent dat de kooi op de tocht gezet kan worden!!)
Een eventueel buitenverblijf moet voorzien zijn van schaduwplaatsen en beschikken over een droog, tocht- en vorstvrij nachthok.
Verder moet elke frettenkooi voorzien zijn van een "frettentoilet". Deze "kattenbak voor fretten" kan gevuld worden met kattengrit dat niet stuift en geen klonten vormt. Het is verstandig het frettentoilet stevig te bevestigen omdat hij anders door nieuwsgierige fretten door de hele kooi verschoven of zelfs omgekiept wordt!
Het frettentoilet dient elke dag schoongeschept te worden en 1 keer per week moet u het helemaal afwassen en vullen met nieuw kattengrit. Om al te veel gegraaf tegen te gaan kunt u een klein beetje van het oude (vieze) grit door het nieuwe mengen.
Tot slot mogen natuurlijk ook de voerbak, de drinkfles en speeltjes niet ontbreken in een frettenkooi.

Fretten zijn zeer gevoelig voor het virus dat hondenziekte veroorzaakt. Zij zijn zelfs gevoeliger dan honden! Het is dus van belang uw fret tegen deze ziekte te beschermen door middel van een vaccinatie.
De fret is een roofdier en niet zoals veel mensen denken een knaagdier. Fretten zijn carnivoren (vleeseters) en hebben daarom een eiwitrijk diëet nodig. Fretten hebben een relatief kort maagdarmkanaal waardoor het voedsel maar korte tijd in het maagdarmkanaal verblijft: in 3 uur tijd is het voedsel al van de bek naar de anus verplaatst. Het darmkanaal van een fret is daardoor veel minder efficiënt in de opname van voedingsstoffen dan dat van bijvoorbeeld een kat of hond.

Fretten hebben daarom voedsel nodig met veel dierlijke eiwitten en met een goede verteerbaarheid. Dit is ook de reden dat hondenvoer niet geschikt is om aan een fret te voeren: honden zijn alleseters en hondenvoer bevat een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten die een fret niet verteren kan.
Katten zijn net als de fret carnivoren en kattenvoer bevat dan ook een veel hoger gehalte aan dierlijke eiwitten dan hondenvoer. Toch kun je ook niet alle soorten kattenvoer aan je fret geven omdat ook dan tekorten aan bepaalde essentiële voedingsstoffen kunnen ontstaan. Als je fret niet de juiste voeding krijgt dan zie je dit terug aan de conditie van de fret: de algemene conditie is slechter, de huid gaat ruiken, de vacht is slecht en de ontlasting is slecht.

Welk voer is nu wel goed voor een fret?
Kort samengevat: fretten hebben een voeding nodig met hoog eiwit- en vetgehalte van dierlijke oorsprong en een zo laag mogelijk koolhydraat- en vezelgehalte. Dit maakt dat zelfs niet alle speciale frettenvoeders daadwerkelijk geschikt zijn om aan een fret te voeren!!!

Water
Fretten dienen de hele dag over vers drinkwater te beschikken. In verband met hygiëne kan dit het beste in een drinkfles worden gegeven. Alternatief is een stevig los drinkbakje, maar het nadeel hiervan is dat het omgegooid of bevuild kan worden. Denk eraan dat brokjes weinig water bevatten en de fret dus veel moet drinken om het vochtgehalte op peil te houden. Zorg dus steeds voor een ruime hoeveelheid vers water.

Voeding om aan te sterken:
Zieke fretten hebben nog wel eens de gewoonte om niet of slecht te eten, zeker de droge, harde brokjes zijn dan niet gewild. Zieke en verzwakte fretten hebben echter een hoogwaardig, voedzaam voer nodig om aan te sterken. Wij raden dan aan om een mengsel van AD blik van Hill's, met Hill's kittenblikvoer te geven. Dit kun je pureren en dan als een papje geven. De fret likt dit op of kan met een spuitje gedwangvoederd worden. Daarbij geven we nutrigel. Het papje is ook geschikt voor pups en hun moeder.

Veranderen van voer
Een te plotselinge verandering van voer kan diarree klachten geven. Nieuw voer moet geleidelijk over een periode van minstens twee weken worden geïntroduceerd. Meng het oude voer met het nieuwe voer gedurende die periode. De diarree die door voerwisseling kan ontstaan herstelt zich meestal in een paar dagen. //

Zie voor meer informatie over fretten de website van LICG of van Dierenkliniek Wilhelminapark.

Terug naar de inhoud