Konijnen in de winter
Konijnen, die de hele zomer en herfst buiten zijn geweest, kunnen ook 's winters buiten gehouden worden. Dit geldt alleen voor gezonde konijnen met een normale vacht, dus niet voor zieke, zwakke of net geopereerde dieren, rexkonijnen of dieren met kale plekken.
Hun verblijf dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Allereerst moet het hok voldoende groot zijn, met een oppervlakte van minimaal 150 x 150 x 60 cm. Het hok moet tocht- en vochtvrij zijn, dus geen traliekooi zoals binnen gebruikt wordt. Het beste is een houten of kunststof kooi, die aan 3 kanten dicht is en met aan een kant een gazen deel om door naar buiten te kijken. Konijnen houden er van om lekker van een winterzonnetje te genieten!
Er dient tenminste één slaaphok te zijn met een dikke laag stro en hooi om in weg te kruipen. Het hok moet op een beschutte plaats staan, zodat de wind er niet rechtstreeks in kan blazen. Als het erg hard vriest of sneeuwt is het verstandig om het hok af te dekken met plexiglasplaten, een zeil of een deken.
Tenminste 2 x per dag moet het drinkwater vervangen worden. Er zijn tegenwoordig kunststofhoesjes verkrijgbaar, die om het waterflesje heen gaan, zodat het water minder snel bevriest. Dit voorkomt echter niet het bevriezen van het water in het metalen drinktuitje. Het makkelijkst is om een waterflesje binnen te bewaren en dat steeds om te wisselen met het waterflesje buiten.
Om ze lekker warm te houden, zeker als ze alleen zitten is er tegenwoordig de snugglesafe. Dit is een met was gevulde platte ronde schijf, die in de magnetron opgewarmd kan worden en ongeveer 10 uur warm blijft. Te bestellen bij konijnenopvang Bunny Bin.
In de natuur overwinteren konijnen in een hol onder de grond en kruipen ze dicht tegen elkaar om warm te blijven. Een konijn alleen in een hok kan dat niet doen, dus moeten we er voor zorgen dat hij ook warm blijft. Het is natuurlijk altijd beter om konijnen met 2 of meer te houden. De beste combinatie is een gecastreerd mannetje met een of meer vrouwtjes, mits die vrouwtjes van jongs af aan bij elkaar zijn. Volwassen dieren van gelijk geslacht bij elkaar zetten geeft vrijwel altijd problemen. //